Održivo gospodarenje osigurava naš poslovni uspjeh

Dugoročan ekonomski uspjeh i održivost idu ruku pod ruku. Održivo djelovanje osigurava naš poslovni uspjeh jer energetska učinkovitost i čuvanje resursa omogućuju smanjenje troškova, što je nužno za opstanak u tržišnoj utakmici.

Zaštita okoliša u svakom nam je pogledu čimbenik uspjeha:

  • Održivi načini proizvodnje i održivi proizvodi sve su traženiji i poželjniji.
  • Naši kupci očekuju informacije o proizvodima koje su relevantne za okoliš.
  • Mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti pozitivno utječu na okolišnu bilancu i strukturu troškova.
  • Korištenjem veće količine staklenog krša kao sekundarne sirovine, manjom potrošnjom energije i materijala, gospodarenjem otpadom i optimiranjem emisija u procesu proizvodnje smanjujemo okolišni otisak naše staklene ambalaže.

Tehnološke inovacije i projekti u području zaštite okoliša

1. Energetski učinkovite staklarske peći sa smanjenim emisijama

Za proizvodnju stakla potrebne su visoke temperature koje se u pravilu postižu plinom. U staklarskoj se peći smjesa staklenog krša i primarnih sirovina zagrijava na oko 1600 °C, za što je potrebno puno energije. Kako bi se osiguralo za okoliš održivo korištenje energije potrebne za taljenje i trajno smanjenje emisije otpadnih plinova, pri izgradnji novih peći ili remontu starih dosljedno vodimo računa o primjeni najmodernijih tehnologija. Jedan od novijih primjera za to je zamjena peći za bijelo staklo u češkoj staklani Vetropack Moravia Glass i izgradnja nove peći za obojeno staklo u austrijskoj tvornici u Kremsmünsteru.

Jedan od najnovijih primjera je novo postrojenje za proizvodnju obojenog stakla u Vetropackovoj tvornici u Humu na Sutli u Hrvatskoj. Ovo postrojenje ne samo da ima značajno veći kapacitet, već pruža bolje uvjete rada, veću produktivnost i manju potrošnju energije. Time se jača konkurentnost Vetropack Straže te čitave Vetropack grupe.

2. Održivost je tako lagana: lako staklo

Tehnologija proizvodnje lakog stakla omogućuje smanjenje težine staklene ambalaže, dok sve ostale prednosti stakla ostaju očuvane. Lako staklo može se 100 posto reciklirati ne gubeći pritom na kvaliteti i apsolutno je neutralno prema namirnicama koje čuva. K tomu, boce tankih stijenki jednako su stabilne kao i one klasične.Smanjenje težine dobro je za okoliš jer se smanjuje potrošnja sirovina, energije i materijala, a time i troškovi prijevoza i emisije CO2. Nova, manja težina staklene ambalaže korisna je i za punionice, trgovce i potrošače.

3. Novi korporativni inovacijski centar  

Inovacijski centar pokrenut 2020. godine na lokaciji Pöchlarn u Austriji, dodatno je proširen i u siječnju 2022. organizacijski integriran u sektor Tehnologije i proizvodnje. Fokus istraživanja inovacijskog centra je na razvoju procesa i proizvoda te digitalizaciji. U tu svrhu planira se povećanje broja zaposlenih. Trenutno su u toku projekti vezani uz primjerice smanjenje emisija CO2 pri proizvodnji staklene ambalaže, razvoj procesnih tehnologija za proizvodnju lake staklene ambalaže te razvoj digitaliziranih staklenih boca koje omogućuju potpunu transparentnost i sljedivost životnog ciklusa. Između ostalog, ovo je važno i zbog trenda korištenja povratne ambalaže.