Lagano staklo donosi olakšanu održivost

Lightweight glass design

Održiva staklena ambalaža iz Vetropacka snažan je okolišni argument. Smanjuje potrošnju energije i materijala i time štedi resurse i energente.

Proizvodnju staklene ambalaže posebno tanke stijenke omogućio je novi proizvodni proces. Umjesto tradicionalnog postupka puhano-puhano koristi se postupak prešano-puhano usko grlo. Ta tehnologija omogućuje proizvodnju boca koje su znatno manje težine, ali jednako stabilne i čvrste kao njihove teže prethodnice. Lako staklo ima iste okolišne prednosti kao i ono klasično: može se u potpunosti reciklirati i neutralno je prema sadržaju.

Designing sustainable glass

Nova proizvodna tehnologija

U proizvodnji ambalaže od lakog stakla u ranoj fazi konstruiranja koristimo metodu konačnih elemenata. Na zaslonu računala identificiraju se mjesta izložena posebnim opterećenjima koja se najčešće uklanjaju samo neznatnim prilagođavanjem geometrije boce. Boce od lakog stakla mogu se puniti i skladištiti bez problema, ne smanjujući pritom svoju kvalitetu.

Ušteda za sve

Lako staklo manje je težine, pa štedi sirovine i energiju potrebnu za njegovu proizvodnju. Ujedno pojednostavljuje prijevoz do kupaca i potrošača te smanjuje troškove prijevoza i skladištenja. Nova, smanjena težina staklene ambalaže korisna je za punionice, trgovine, potrošače i okoliš.

Napredna zaštita okoliša

Smanjenje težine znači i uštedu resursa. Znatno manja potrošnja materijala i visok udio recikliranog materijala u proizvodnji boca od lakog stakla omogućuju značajno smanjenje emisija CO2. Pritom dokazane okolišne prednosti staklenih boca – mogućnost stopostotnog recikliranja i apsolutna neutralnost prema sadržaju – ostaju besprijekorno očuvane.