Novosti, 30.06.2020.

"Close the Glass Loop": industrijska platforma ima vrlo ambiciozan cilj za recikliranje stakla

Brisel i Bülach, 30. lipnja 2020. – Uz srdačnu dobrodošlicu europskog povjerenika Virginijusa Sinkevičiusa, brojni dionici u procesu prikupljanja i recikliranja stakla danas su pokrenuli opsežan program koji povezuje čitav europski ekosustav staklene ambalaže, a čiji je cilj unaprijediti recikliranje od boce do boce.

Ovim projektom teži se konsolidaciji europskog kružnoga gospodarstva nakon usvajanja Europskog zelenog sporazuma, novog programa EU-a za održivi rast. Staklo je ambalažni materijal koji se može beskonačno puta reciklirati. Već danas stopa recikliranja stakla na razini EU-a iznosi 76 posto, što ga čini vodećim ambalažnim materijalom kad je riječ o kružnom gospodarstvu. Europska platforma za zatvaranje kružnog toka stakla ("Close the Glass Loop") je javno-privatno partnerstvo s induktivnim pristupom čiji je cilj do 2030. godine povećati stopu sakupljanja staklene ambalaže na 90 posto. Iza inicijative stoji dvanaest europskih udruženja koja predstavljaju proizvođače stakla, prerađivače i brendove, organizacije za recikliranje ambalaže i općine.

Europski partneri-osnivači su Udruženje europskih proizvođača staklene ambalaže za hranu i piće (FEVE), Europsko udruženje za recikliranje stakla (FERVER), Europski odbor vinskih društava (CEEV), Europsko udruženje punionica vode (EFBH), spiritsEUROPE, Soft Drinks Europe (UNESDA), Savez za produženu odgovornost proizvođača (EXPRA), Savez za odgovornosti ambalažera (PROsPA, zastupan po organizaciji CITEO), ACR+, Eurocities, Municipal Waste Europe, Europsko udruženje proizvođača voćnih sokova (AIJN) te Europsko udruženje prerađivača hrane i povrća (PROFEL).

Kako bi se osigurala lokalna provedba mjera i prilagođenih rješenja, europska platforma u svakoj državi članici EU-a surađuje s lokalnim partnerima.   

Današnje uvodno događanje organizirano je putem interneta, a okupilo se više od 200 sudionika, osnivača te nacionalnih predstavnika iz jedanaest zemalja (Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Portugal, Španjolska, Velika Britanija, Austrija, Belgija, Švedska i Irska) kako bi službeno pokrenuli platformu i potpisali europske akcijske planove.  

"Konkretan primjer zajedničkog pristupa u kružnom gospodarstvu" 

Virginijus Sinkevičius, povjerenik EU-a za okoliš, mora i ribarstvo obratio se sudionicima putem videoporuke u kojoj je izjavio: "Staklo je sjajan primjer materijala za recikliranje. Svi vi već postižete izvrsne rezultate u sakupljanju i recikliranju, ali danas pokazujete da želite učiniti više. Da se zalažete za povećanje stope recikliranja u čitavom EU i tražite prostor za unapređenje lanca resursa. Uvjeren sam da ćete ispuniti svoju misiju i učiniti platformu ‘Close the Glass Loop’ odskočnom daskom prema optimalnom gospodarenju otpadom."

FEVE-ov predsjednik Michel Giannuzzi predstavio je Europski akcijski plan čiji je cilj rješavanje strukturalnih izazova u lancu sakupljanja i recikliranja stakla koji su zajednički većini zemalja EU-a. Općine su ključni sudionici u mobilizaciji sakupljanja i partneri platforme "Close the Glass Loop" intezivno će surađivati s njima. Cilj je unaprijediti odvojeno prikupljanje otpadnog stakla na mjestu nastanka, poboljšati sakupljanje stakla u velikim gradovima i turističkim područjima te kroz uvođenje zajedničkih smjernica i instrumenata dati potporu korištenju, sakupljanju i recikliranju staklene ambalaže u svim fazama. Aktivnosti koje će se provesti za postizanje cilja kreću se od organiziranja komunalnog roadshowa i radionica najbolje prakse, pa sve do pojednostavljenih pilot-projekata za sakupljanje u gusto naseljenim i turističkim područjima, kako bi se razvio plan za kvalitetu staklenog krša te ojačala suradnja između nacionalnih sudionika. 

Objašnjavajući akcijski plan, Michel Giannuzzi izjavio je: "Imamo tu prednost što radimo s materijalom koji se po prirodi može sto posto i beskonačno puta reciklirati i koji već sada predstavlja priču o uspjehu po pitanju održivosti. Što češće recikliramo staklo, manje zagađujemo okoliš i trošimo manje primarnih sirovina. Istovremeno možemo ponuditi visokokvalitetnu ambalažu u smislu očuvanja kvalitete, zdravlja i sigurnosti. Danas se na tržištu EU-a za recikliranje sakuplja 76 posto staklene ambalaže – ali još uvijek ima puno prostora za poboljšanje. Moramo iskoristiti prednosti stakla i reciklirati još više i bolje. A za to trebamo aktivno uključiti čitav lanac vrijednosti. Dosadašnji angažman na platformi 'Close the Glass Loop' siguran je temelj za uspjeh i veselim se pozitivnom utjecaju koji će s vremenom stvoriti."  

Usto su predstavljeni brojni nacionalni akcijski planovi iz Austrije, Francuske i Švedske koji ističu raznolike pristupe zemalja članica EU-a i naglašavaju potrebu za lokalnim akcijskim planovima izrađenim po mjeri. Istovremeno, planovi odražavaju važnost koordiniranog pristupa na europskoj razini kako bi se razmijenila najbolja praksa, zatvorio jaz u sustavu sakupljanja i optimizirala kvaliteta staklenog krša kao sirovine. Veća dostupnost visokokvalitetnog staklenog krša znači učinkovitiji proizvodni proces koji će osigurati produktivnost resursa u kružnom toku proizvodnje od boce do boce te visokokvalitetan, siguran i 100 posto reciklirani ambalažni materijal.

Proizvodnja staklene ambalaže za hranu, pića, farmaciju, parfumeriju i kozmetiku od materijala koji je pogodan za višekratnu uporabu, trajan i može se beskrajno puta reciklirati znači manju potrošnju prirodnih resursa, manje otpada i manju potrošnju energije. Ovaj materijal stoga odgovara cilju osiguranja održivih obrazaca potrošnje i proizvodnje (Sustainable Consumption and Production Goal – SDG 12). Istodobno, recikliranje stakla može drastično smanjiti potrošnju energije i emisije CO2 u skladu s mjerama zaštite klime (Climate Action goal, SDG 13).  

Više informacija o programu "Close the Glass Loop" te o europskim i nacionalnim akcijskim planovima možete naći na internetskim stranicama: www.closetheglassloop.eu

O staklenoj ambalaži 

Staklo se proizvodi iz sirovina kojh u prirodi ima u obilju. To su pijesak, kalcinirana soda i kalcit. Staklo se može 100 posto i beskonačno reciklirati. Proizvodi se u jednom koraku, bez dodatne obrade i pod jednim krovom. Većina sakupljenih boca i staklenki se kao sirovina u kružnom toku proizvoda iznova koristi za proizvodnju nove staklene ambalaže. Svaki put kada se boce i staklenke recikliraju u novu staklenu ambalažu, štede se energija i sirovine a emisije CO2 su manje. Recikliranjem stakla u EU se godišnje uštedi više od 12 milijuna tona sirovina, a izbjegne više od 7 milijuna tona CO2 – što je jednako uklanjanju 4 milijuna automobila s cesta. Povećanjem udjela staklenog krša u smjesi za proizvodnju stakla od 10 posto, uštedimo 2,5 posto energije i 5 posto CO2. 

(Prijevod originalne objave za medije s engleskog jezika.)