Novosti, 27.01.2021.

Iz Trapanija u svijet

Sicilijansko crno vino Nero d'Avola svjetski je poznato. Bobice za ovo vino stižu iz regije Trapani – a plemenite kapljice pune se u otmjene staklene boce cuveè boje od 7,5 decillitara koje proizvodi Vetropack Italija u mjestu Trezzano sul Naviglio kod Milana.

Obiteljska tvrtka Alibrianza, osnovana 1981. godine, u početku je bila usredotočena na trgovinu visokokvalitetnim vinima za međunarodnu klijentelu. Ubrzo se, međutim, pojavila želja da i sami krenu u proizvodnju vina. Prvo je Alibrianza preuzela tradicionalnu vinariju Cascina Radice u Pijemontu, a zatim i vinograde na Siciliji – otoku na kojem vinova loza posebno dobro uspijeva zahvaljujući mediteranskoj klimi, velikom broju sunčanih sati i osvježavajućem morskom povjetarcu. 

Izražajna Nero d'Avola jedna je od autohtonih sicilijanskih sorti grožđa koju Albrianza uzgaja u regiji Trapani. Plemenite kapljice ove sorte pune se u staklenu bocu u cuvée boji od 7,5 decilitara koju proizvodi Vetropack Italija. Zahvaljujući izraženim ramenima i robusnom tijelu, boca odlično predstavlja ovo voćno vino punog tijela. Alibrianza je 2019. nagrađena zlatnom medaljom na natjecanju China Wine & Spirits Awards.