Novosti, 24.06.2019.

Održiva staklena ambalaža

Mora i dupini zahvaljuju kupcima u samoposlugama

Na Svjetski dan oceana, dupini u odabranim samoposlugama zahvaljivali su kupcima koji su odabrali proizvode u staklenoj ambalaži.

U suradnji s Friends of Glass, u raznim samoposlugama diljem Europe postavljene su posebne blagajne poznate kao "Checkouts of Thanks". Kod svakog skeniranja proizvoda u staklenoj ambalaži, na ekranu se pojavila skupina dupina koja je zahvalila kupcu na kupnji namirnica i pića upakiranih u staklo.

Svjetski oceani za nas su od vitalne važnosti. Proizvode oko 70 posto ukupnog kisika i daju nam hranu, energiju i sirovine. Također su važno stanište biljaka i životinja i zato ih moramo zaštititi. Svjetski su oceani u opasnosti – milijuni tona otpada plutaju u vodi i onečišćuju plaže. Ribe i ptice umiru jer plastiku zamjenjuju za hranu.

Što možemo učiniti? Kupujmo proizvode u ambalaži koja se može reciklirati kako bismo očuvali vrijedne resurse i spriječili rasipanje. Na primjer, staklena ambalaža može se beskonačno reciklirati bez gubitka kvalitete. Staklo je nepropusno, ne utječe na miris ili okus sadržaja, kao ni na okoliš. Ukratko, staklo je prihvatljivo za okoliš i za mora, stoga dupini zahvaljuju svim potrošačima u odabranim samoposlugama na kupnji hrane i pića u staklenoj ambalaži. U hrvatskim samoposlugama doduše nije bilo takvih blagajni, ali vrijedi pogledati sažetak najboljih trenutaka.

Dupini zahvaljuju na kupnji održivog pakiranja jer ono pomaže u očuvanju naših svjetskih mora:

https://www.youtube.com/watch?v=8VxT8h-E_9Y&feature=youtu.be

Zajednica Friends of Glass pokrenuta je 2008. kao kampanja za podizanje svijesti o staklu kao ambalažnom materijalu. Inicirala ju je Europska federacija za staklenu ambalažu (FEVE), međunarodna neprofitna organizacija. Friends of Glass okuplja osobe koje preferiraju staklo kao najbolje ambalažno rješenje za prehrambene proizvode i pića. Na ovoj stranici objavljujemo i dijelimo novosti i zanimljivosti o staklu i njegovim jedinstvenim značajkama - zaštiti sadržaja i mogućnosti recikliranja. Pojedinci, nacionalne organizacije, agencije i tvrtke koje također vjeruju u prednosti staklene ambalaže među ponosnim su članovima zajednice. I Vetropack sudjeluje u aktivnostima koje provodi Friends of Glass.