Novosti, 27.06.2016.

Prema tradicionalnoj recepturi

Pivovara samostana Fischingen već oko dvije godine proizvodi vlastito pivo. Zelene i smeđe staklene boce za to pivo proizvode Vetropackove staklane u Hrvatskoj, Austriji i Švicarskoj.

Pod imenom PILGRIM mala pivovara samostana Fischingen u švicarskom kantonu Thurgau proizvodi kvalitetno gurmansko pivo i time značajno pridonosi očuvanju samostana.

Zanatsko i opatičko pivo pune se u Vetropackove boce iz Huma na Sutli, Pöchlarna i St-Prexa. Prvo se puni u smeđe boce dugog vrata od 750 mililitara, a dostupno je i u Gambrinus boci od 330 mililitara. Obje se boce zatvaraju krunskim čepom. Opatičko pivo – koje je također poznato pod nazivima Bière d‘Abbaye i Bière de Trappiste – blista u zelenim bocama za pjenušac od 750 i 370 mililitara. Zbog visokog udjela alkohola – 11,5 posto – ovo se pivo može dugo skladištiti. Predstavljanje piva u bocama za pjenušac oplemenjuje sadržaj, ali i nastup.

Osim ovih dvaju piva, samostanska pivovara za svako godišnje doba proizvodi sezonsko pivo koje se – kao i sva ostala – proizvode po staroj recepturi u otvorenim bačvama. Tradicija otvorene fermentacije danas se njeguje tek u malobrojnim, uglavnom malim pivovarama.