Novosti, 10.11.2021.

Priznanje za upravljanje utjecajem na okoliš

U utorak, 9. studenog 2021. na Konferenciji o održivosti dodijeljene su nagrade HRIO (Hrvatski indeks održivosti) hrvatskim tvrtkama koje su uspješno integrirale održivost u svoje poslovanje i istaknule se postignutim rezultatima tijekom 2020. godine. Ponosni smo što smo nagradu dobili u području koje je za nas iznimno važno i koje je jedan od ključnih stupova naše poslovne strategije – a to je upravljanje utjecajem na okoliš.

Tijekom 2020. godine, u Vetropack Straži izgrađena je nova, energetski učinkovitija staklarska peć čime su značajno smanjene potrošnja energije i emisije CO2. Implementiran je i sustav mjerenja energije koji omogućuje točno određivanje i evaluaciju potrošnje za pojedinačne dijelove proizvodnje, ali i čitave tvornice, a istodobno i donošenje rješenja za poboljšanje energetske učinkovitosti. Kontinuirano se radi na povećanju udjela staklenog krša u proizvodnji i on je svake godine sve viši. Tijekom zadnje dvije godine proveden je i projekt povećanja energetske učinkovitosti i korištenja OIE na elektroenergetskim instalacijama u tvornici, sufinanciran iz fondova EU. U sklopu projekta provedeno je sedam mjera koje omogućuju godišnju uštedu energije od 3,6 GWh. 

Naša predanost očuvanju okoliša nije fokusirana samo na proizvodni proces. Svjesni smo da je za pravu i dugoročnu promjenu potrebno promijeniti i svakodnevne navike svakog od nas, a koje rezultiraju gomilanjem otpada i nepotrebnom potrošnjom energije i prirodnih sirovina. Stoga provodimo postupno uklanjanje jednokratne ambalaže te osiguravamo zaposlenicima mogućnost odvajanja otpada i educiranja o relevantnim temama.