Novosti, 07.04.2020.

Staklarska industrija u Europi i SAD-u pozdravlja sve zaposlenike koji neumorno rade na očuvanju važnih industrija i na doprinosu sigurnosti hrane širom svijeta

GPI, FEVE i FERVER ističu koliko je važna proizvodnja stakla za industriju proizvodnje namirnica i pića te farmaciju.

Američki institut za staklenu ambalažu (GPI), Udruženje europskih proizvođača staklene ambalaže (FEVE) i Europsko udruženje za recikliranje stakla (FERVER) objavili su sljedeću izjavu kako bi zahvalili svim zaposlenicima na odlučnosti i posvećenosti cilju da tijekom pandemije COVID-19 nastave s opskrbom staklene ambalaže za ključne industrijske grane: "Staklarska industrija zajedno sa svojim zaposlenicima i dobavljačima ima važnu ulogu za kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, pića i lijekova. Kako bi se osigurala učinkovita opskrba hrane i pića u pakiranjima prikladnim za prodaju u dućanima, iznimno je važno da staklarska industrija nastavi s proizvodnjom i tijekom pandemije. Poremećaji u industriji za proizvodnju ambalaže za hranu i pića značajno bi narušili dostupnost hrane i pića u trgovinama, i to u vrijeme kad je potražnja povećana a sigurnost hrane diljem svijeta od ključne važnosti."

Pored raznih mjera koje su članice GPI-a, FEVE-a i FERVER-a već ranije poduzimale kako bi zaštitile svoje zaposlenike i pobrinule se za njihovu sigurnost, sada su – s obzirom na razvoj situacije – pokrenule dodatne aktivnosti kako bi osigurale njihovo zdravlje i dobrobit. "Proizvođači staklene ambalaže u SAD-u i Europskoj uniji marljivo rade na očuvanju sigurnosti i zdravlja svojih zaposlenika dok nastavljaju s isporukama boca i staklenki proizvođačima hrane, pića i lijekova. GPI, FEVE i FERVER prate sve smjernice i preporuke koje izdaju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druga nadležna tijela te pomno prati razvoj situacije. Sigurnost zaposlenika je najvažnija i to je naš prioritet, pogotovo u ovo nesigurno vrijeme."

U tom su kontekstu sakupljači otpada i sektor recikliranja također presudni za stalnu raspoloživost staklene ambalaže za industriju proizvodnje hrane i pića. Stoga je važno i dalje odlagati staklenu amblažu u odgovarajuće kontejnere. Nabava lokalnih sekundarnih sirovina za proizvodnju staklene ambalaže omogućit će nastavak lokalne i održive proizvodnje.

"U lancu opskrbe staklenom ambalažom ključna je uloga recikliranja. U Sjevernoj Americi udio staklenog krša u proizvodnji iznosi jednu trećinu dok u Europskoj uniji iznosi u prosjeku 52 posto. Korištenje recikliranog stakla iz lokalnog otpada ne samo da smanjuje ovisnost o sirovinama, već i doprinosi održivijem okruženju i ekonomiji. Za proizvodnju prvoklasnih boca i staklenki, proizvođačima stakla trebaju visokokvalitetne sirovine. Stoga pozivamo vlade da nastave sa svojim programima recikliranja i u ovo kritično vrijeme, jer će tako proizvođači stakla moći nastaviti s proizvodnjom nove, sigurne ambalaže i time dati doprinos globalnom zdravstvenom sustavu i našim proizvođačima hrane, pića i lijekova."

"GPI, FEVE i FERVER ostaju potpuno posvećeni proizvodnji i recikliranju stakla. Naše organizacije imaju zajednički cilj, a to je u ovom izazovnom vremenu i dalje isporučivati boce i staklenke i time osigurati lanac opskrbe za hranu i pića."
 

Objava za medije
 

Tko je GPI
Osnovan 1919. godine kao Američko udruženje za staklenu ambalažu, Američki institut za staklenu ambalažu (GPI) je trgovačko udruženje koje predstavlja sjevernoameričku staklarsku industriju. U ime proizvođača staklene ambalaže i njihovih dobavljača, GPI promovira staklo kao optimalan izbor ambalaže, unaprjeđuje politiku zaštite okoliša i recikliranja, objavljuje industrijske standarde i educira stručnjake za ambalažu.
 

Tko je FEVE 
FEVE je udruženje europskih proizvođača staklene ambalaže i strojno proizvedenog stolnog stakla. Njegovi članovi godišnje proizvedu više od 20 milijuna tona stakla. Udruženje ima oko 60 članova iz 20-ak neovisnih korporacija. Tvornice se nalaze u 23 europske države i među njima su ponajbolje kompanije koje djeluju na globalnoj razini i rade za najveće svjetske brendove.
 

Tko je FERVER
FERVER je Europsko udruženje za recikliranje stakla s preko 40 članova u 20 država, uključujući 3 države koje nisu članice EU (Norveška, Rusija i Turska). Cilj udruženja je okupiti industriju za recikliranje stakla na europskoj razini. FERVER na održivoj osnovi promiče dijalog s institucijama EU i europskim organizacijama vezanim uz recikliranje stakla.