Novosti, 04.06.2021.

Svjetski dan zaštite okoliša

Svake godine, 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša kako bi se dodatno istaknuli očigledni negativni utjecaji čovjeka na prirodu te potaknulo sustavno promišljanje i djelovanje s ciljem povećanja svijesti o tom problemu i njegovu rješavanju.

U Vetropack Straži provode se brojni projekti usmjereni prema zaštiti okoliša, bilo da je riječ o zaštiti od buke, brizi o vodi, tlu, otpadu, uvjetima rada, emisijama, smanjenju potrošnje energije itd.
S obzirom na to da je proizvodnja stakla energetski vrlo intenzivan proces, smanjenje ugljičnog otiska, povećanje udjela krša u sastavu sirovina, energetska učinkovitosti proizvodnog procesa i postrojenja te elektrifikacija internog transporta, već su godinama jedan od stalnih prioriteta naše tvornice. Instalirali smo solarne panele i tako dobivenu energiju koristimo za naše potrebe. 
U zadnjih 15 godina smanjili smo relativne emisije ugljikova dioksida za 20 posto po toni neto proizvodnje.

Svjesni problema prekomjernog gomilanja otpada, već ga godinama sortiramo na mjestu nastanka i prikladno zbrinjavamo. Osiguran je zatvoreni sustav industrijskih voda, a po utjecaju na okoliš naš najznačajniji projekt svakako je gradnja filtra za pročišćavanja dimnih plinova 2015., čime je postignuta granična vrijednost emisije otpadnih plinova i omogućeno korištenje otpadne topline za grijanje tvorničkog pogona i zgrada.  

Jedan od naših najvećih izazova jest i prikupljanje staklenoga krša jer se u Hrvatskoj staklena ambalaža ne odvaja dovoljno. Kultura recikliranja treba se usvajati od malih nogu, stoga se svake godine pod pokroviteljstvom Vetropack Straže u hrvatskim školama organizira stotinjak radionica i predstava o staklu i recikliranju.

Aktivno smo uključeni i u aktivnosti udruženja europskih proizvođača staklene ambalaže Feve koje je, između ostalog, pokrenulo platformu Friends of Glass, a prošle godine i novi zaštitni znak za staklenu ambalažu, osmišljen kako bi na prvi pogled istaknulo zdravstvene i okolišne prednosti stakla kao ambalažnog materijala.

Više o održivom poslovanju Vetropack grupe i njezinim zelenim planovima za budućnost možete pročitati u Integriranom godišnjem izvješću za 2020. godinu.