Novosti, 08.12.2021.

U Hrvatskoj je 2019. stopa recikliranja staklene ambalaže iznosila 53 posto

Krajem studenog 2021., u sklopu platforme Close the Glass Loop, objavljeni su podaci o stopama recikliranja stakla u 28 europskih zemalja za 2019. godinu. I dok neke europske države postižu impresivnih 99 posto, u Hrvatskoj stopa recikliranja iznosi tek 53 posto.

Close the Glass Loop, europska platforma za zatvaranje kružnog toka stakla, objavila je podatke o stopama recikliranja u 28 europskih zemalja. Godine 2019. prosječna stopa recikliranja u Europi porasla je za 2 postotna boda u odnosu na prethodnu godinu – na 78 posto. Time se korak po korak europske države približavaju cilju koji je inicijativa postavila – a to je prosječna stopa recikliranja od 90 posto do 2030.

Najviše staklene ambalaže reciklira se u Švedskoj i Sloveniji – impresivnih 99 posto. U Hrvatskoj je u 2019. godini svega 53 posto staklene ambalaže vraćeno u sustav recikliranja. Unatoč svjesnosti o prednostima koje našem zdravlju i očuvanju okoliša donosi korištenje staklene ambalaže, odabir proizvoda u određenom pakirnom materijalu uvjetovan je i vrstom proizvoda, cijenom i očekivanjem potrošača. Uz poboljšanje sustava gospodarenja otpadnom ambalažom (zakonska regulativa i potrebna infrastruktura), potrebno je i permanentno raditi na educiranju javnosti, pogotovo onih najmlađih.

Vetropack Straža može u svom proizvodnom procesu ponovno upotrijebiti svu otpadnu staklenu ambalažu koja nastaje na hrvatskom tržištu, jedino je potreban učinkoviti sustav sakupljanja koji će je kanalizirati u industriju. Stakleni otpad najvažnija je sirovina za proizvodnju stakla i čini 60 posto ukupnih sirovina, čime se znatno štedi energija i smanjuje emisija ugljičnog dioksida.